niedziela, 19 grudnia 2010

Trzeć czy mleć?

 Trzeć czy mleć... oto jest pytanie!
Dylemat w stylu Hamleta czas rozwiązać!

Makowce i strucle czekają! Rozważamy dziś wyższość maku tartego ręcznie w misce zwanej makutrą.

Oto ona 

        Kamionka, wyposażona w rowki dla uzyskania lepszej siły tarcia. Czynność wymaga sporej siły i nade wszystko cierpliwości! Doskonale sprawdzają się tu męskie ręce!
Makutra - niezbędne wyposażenie solidnej peerelowskiej kuchni.

        Dziś, jak donoszą zaprzyjaźnione  Panie Domu, makutry zamieszkują głębokie zakamarki piwnic! Zdegradowane, pozbawione pracy, wyparte z domu przez MIKSERY I ELEKTRYCZNE  MASZYNKI!
To jeszcze nie jest najgorsze...
Pojawiły się Gotowe Masy Makowe zamknięte w blaszanych puszkach!
Czy z tego produktu powstaną smakowite makowce i strucle?

 

Osądźcie sami !

       Osobiście polecam masę makową domowej roboty z maku utartego lub ostatecznie zmielonego... Och, ubolewam nad tym. Ale cóż, czego się nie robi dla postępu technicznego?

Podobnie jak domowy wyrób uszek.

 

Życzę
 Najlepszych Świąt
dla wszystkich przyjaciół
wspominających razem ze mną
czasy Peerelu!


 
Bet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dla błądzących - pomoc przy komentowaniu:

Jeśli nie masz konta w Google wybierz opcję:

- Anonimowy, ale podpisz się pod treścią komentarza, proszę.

- Nazwa/adres URL w okienku Nazwa wpisz swój nick lub imię, a w okienku adres URL wkopiuj adres swojego bloga

Za wszystkie komentarze bardzo dziękuję.